Home » Blog » Hoe kwetsbaar zou jij je voelen?

Hoe kwetsbaar zou jij je voelen?

Gepubliceerd op 15 oktober 2019 om 07:00

Daar liep ik dan, geblindeerd met een taststok in mijn handen...

Ik zou een route gaan lopen die ik eerder met één van mijn cliënten had gelopen, dus ik wist hoe de route eruitzag. Toch viel dit ontzettend tegen. Want waar was nou die grasrand? En waar kon ik het beste oversteken? Zouden de auto’s wel echt stoppen als ik mijn oversteeksignaal met mijn stok zou geven?

Ik voelde mij ontzettend kwetsbaar. En ik was blij dat ik na deze oefening weer kon zien.

Maar voor de 345.000 blinden en slechtzienden in ons land geldt dit niet. Zij moeten dag en nacht leven met hun visuele beperking.

Afbeelding van vrouw met handen voor de ogen

Het is vandaag 15 oktober, De dag van de Witte Stok.

Op de Dag van de Witte Stok wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid van mensen met een visuele beperking.

Ik heb vele cliënten met een visuele beperking mogen begeleiden. En ik heb verschillende workshops gegeven over dit onderwerp. Uit ervaring weet ik daarom dat niet iedereen rekening houdt met mensen met een visuele beperking.

Zo heb ik meegemaakt dat automobilisten gewoon doorrijden, als iemand met een witte stok wil oversteken.

In artikel 49 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens is echter vastgelegd dat aan voetgangers met een witte stok die aangeven te willen oversteken, voorrang verleend moet worden.

Ook worden er vaak fietsen, reclameborden en andere obstakels op geleidelijnen (‘die ribbeltegels op de stoep’) gezet, waardoor dit gevaarlijke situaties oplevert.

Afbeelding met tekst stop voor de witte stok
Afbeelding van geleidelijn met tekst vrijhouden ernaast

Wat kan jij doen?

Ik vind het ontzettend belangrijk om dit elk jaar  onder de aandacht te brengen.

Als iedereen meer rekening houdt met mensen met een visuele beperking, dan hoeven zij zich wat minder kwetsbaar te voelen.

En de beste manier om  de gevolgen van een visuele beperking beter te begrijpen, is door dit zelf eens te ervaren.

Vandaag worden er op verschillende plekken in ons land activiteiten georganiseerd.

Heb je vandaag geen tijd en wil je op een andere dag ervaren hoe het is om (even) blind te zijn, dan is het echt een aanrader om eens een bezoekje te brengen aan het Muzieum.

Mocht je interesse hebben in een workshop over dit onderwerp (bijv. op school, dagbesteding of binnen een zorginstelling), dan kan je uiteraard ook contact met mij opnemen. 

Wil jij meer weten over de mogelijkheden voor begeleiding, neem dan gerust een kijkje op mijn website: www.oogvoorbegeleiding.nl

En wil je géén blog en andere interessante informatie missen, volg dan zeker mijn facebookpagina via onderstaande link.


«