Home » Blog » Onbeperkt op pad met deze 7 handige tips!

Onbeperkt op pad met deze 7 handige tips!

Gepubliceerd op 10 juni 2019 om 15:48

Vind jij het ook zo fijn om een dagje uit te gaan?

Als je een beperking hebt, dan is dit niet altijd vanzelfsprekend en vaak een hele uitdaging. Je hebt vast weleens meegemaakt dat je opeens voor een trapje staat en zonder hulp niet verder komt. Of dat het blindengeleidepad waar je op loopt eindigt bij een sloot. Of dat de wielen van je rolstoel vastrijden in het mulle zand.

Voordat je op pad gaat moet je rekening houden met de faciliteiten op de locatie en ook heb je vaak allerlei hulpmiddelen en extra spullen om mee te nemen. Gelukkig kan je tegenwoordig al veel van tevoren uitzoeken, waardoor je ter plekke minder snel voor verrassingen komt te staan.

In deze blog deel ik handige tips met je, zodat je hopelijk ook inspiratie krijgt om een leuk dagje uit te gaan!

Foto met uitzicht over Ooijpolder
 • Rolstoelvriendelijke wandelroutes

Wij wandelen zelf heel regelmatig. Omdat ons zoontje geen lange afstanden kan lopen kiezen wij vaak voor rolstoelvriendelijke wandelroutes. Zo weet je (vrijwel) zeker dat je de route helemaal kan lopen/rijden. Als je een leuk dagje uit wilt en van wandelen houdt dan is dit zeker een aanrader.

https://www.natuurmonumenten.nl/routes?page=1&wat%5B0%5D=181

Ook op de volgende website kan je veel geschikte wandelroutes vinden: https://www.wandelenmeteenbeperking.nl/

 

 • Aangepaste speeltuinen

Voor kinderen met een beperking is een gewone speeltuin niet altijd geschikt en toegankelijk. Maar het is voor alle kinderen belangrijk en fijn om lekker te kunnen spelen. Gelukkig wordt daar in steeds meer speeltuinen rekening mee gehouden.

Zelf wonen wij op fietsafstand van een geweldige speeltuin, die ook geschikt is voor kinderen met een beperking.

Ben jij ook op zoek naar zo’n speeltuin, dan is deze website echt een aanrader: https://playadvisor.co/toegankelijkheid/samenspeelplek/

 

  Foto in Openluchtmuseum Arnhem
  • Bezoek een museum

  Er zijn ontzettend veel leuke musea voor jong en oud.

  Zelf hebben wij al veel musea bezocht door heel Nederland met onze museumjaarkaart.

  Het is handig om van tevoren even te checken welke voorzieningen een museum heeft. Dit kan je bijvoorbeeld doen op onderstaande website of op de website van het museum zelf. Ook is er in steeds meer musea een audiotour beschikbaar, wat erg fijn is voor bezoekers met een visuele beperking.

  https://www.museumkaart.nl/

  • Een stad bezoeken

  Het is een aanrader om eens de app of website van Ongehinderd te bekijken voor je een stad gaat bezoeken. Dit is een app waarmee mensen met een lichamelijke beperking altijd en overal inzicht krijgen in de toegankelijkheid van publieke locaties. Door het keuringsteam worden locaties getoetst in opdracht van gemeenten en bedrijven. Meer informatie vind je op: https://www.ongehinderd.nl/

  Als je afhankelijk bent van een rolstoeltoegankelijk toilet of een verschoontafel dan is de app HogeNood een aanrader.

   

  • Huur een aangepaste fiets of plan een huifkartocht

  Je kan op verschillende locaties in Nederland een ouder-kind tandem, rolstoel- of duo-fiets huren. Zo kan je ook eens op onbekend terrein gaan fietsen. Ook zou je een huifkartocht kunnen maken. Wist je dat sommige huifkarren ook rolstoeltoegankelijk zijn?

  https://www.veluwespecialist.nl/activiteit/ouder-kind-tandem

  http://www.fietsverhuurbrabant.nl/nl/rolstoelfiets

  http://www.huifkarverhuur.com/images/flyer%20lr.pdf

   

  • Zoek uit of je recht hebt op korting of voorrang

  Vergeet zeker niet om uit te zoeken of je recht hebt op korting of voorrang.

  Mensen met autisme kunnen een Autipas aanvragen, waarmee ze bijvoorbeeld korting en voorrang kunnen krijgen (https://www.autisme.nl/activiteiten/autipas/autipasvriendelijke-attractieparken-en-musea/).

  Bij veel pretparken kan je een verklaring invullen/inleveren, waarna je een speciale pas of toegangsbandje krijgt. Hierdoor hoef je niet lang in de rij te wachten en/of kan je een begeleider meenemen in de attractie. Kijk van tevoren even op de website van het pretpark wat je hiervoor nodig hebt.

   

  • Bezoek een pretpark

  Een dagje pretpark mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Bijna alle grote pretparken in Nederland hebben attracties die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Deze attracties hebben vaak een aparte rolstoelingang en geven jou en jouw begeleider de mogelijkheid om rustig plaats te nemen. De medewerkers van de attractie helpen je met in- en uitstappen.

  Op de website van het pretpark kan je vaak een uitgebreide toelichting vinden van de voorzieningen. Wist je bijvoorbeeld dat de Efteling zelfs een rustruimte heeft voor bezoekers die overdag een rustmoment moeten inlassen?

  https://www.efteling.com/nl/park/informatie/bezoekers-met-een-beperking/ontdek-het-park

  Foto in het sprookjesbos van de Efteling.

  Ik hoop dat ik je inspiratie heb kunnen geven voor een leuk dagje uit. Uiteraard is er nog veel meer mogelijk en is dit slechts een greep uit de mogelijkheden.

  Het vinden van een geschikt uitje hangt helemaal af van jouw eigen wensen en mogelijkheden.

   

  Heb jij een leuke tip die niet mag ontbreken in dit rijtje? Laat het me dan zeker even weten.

  En heb je begeleiding nodig tijdens het dagje uit of op andere momenten, neem dan zeker een kijkje op mijn website: www.oogvoorbegeleiding.nl of neem contact met mij op.

   

  Veel plezier met het plannen en beleven van jouw dagje uit!

   


  «   »